Hemels heerlijke kalfsblanket

Voor het maken van deze klassieker liep ik niet over één nacht ijs. Ik nam ruim de tijd om recepten uit te pluizen en kookfilmpjes te bekijken. Uit alle informatie destilleerde ik mijn eigen smaakvolle variant waarbij een pittige bouillon met natuurlijke smaakmakers zorgt voor een hemelse saus…

Wat heb je nodig? 500g kalfsgehakt, 1kg kalfsvlees (liefst met wat vet aan), 2 eidooiers, 2,5 dl room, het sap van een halve citroen, 1,5l bouillon of fond, 4 dl droge witte wijn, 3 wortels, 3 selderstengels, 2 ajuinen, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 100g boter, 100g bloem, peper en zout.

Hoe ga je te werk? Snij de groenten- wortel, ajuin en selder-  voor de bouillon.  Doe de groenten en de kruiden in een kom en breng ze samen met flink wat water en de wijn aan de kook. Voeg vervolgens het vlees toe en laat een uurtje zachtjes pruttelen. Werk ondertussen de gehaktballetjes af. Kruid het kalfsgehakt flink af met peper en zout en rol er stevige balletjes van.  Laat ze vijf minuten meekoken met het andere vlees. Schep met een schuimspaan het vlees en de balletjes uit de pan en zeef het kookvocht. Laat op een zacht vuur de boter smelten en voeg  er de bloem bij en leng de saus verder aan met het gezeefde kookvocht.  Neem de kom van het vuur. Klop de eierdooiers los met de room en voeg deze onder de saus. Tot slot geef je de saus extra pit met peper,  zout en wat citroensap (maar laat de saus  vooral niet meer koken.)

Serveertips:  Heerlijk met een huisbereide puree of met gestoomde krielaardappeltjes.

Van het gerecht zelf heb ik  spijtig genoeg geen foto genomen…deze kunstzinnige foto is een leuk alternatief

Een reactie op “Hemels heerlijke kalfsblanket

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s