Een lekker ouderwetse wafelenbak…

Je nodigt een stel vrienden uit, je plant een leuke randactiviteit  – eerst de nodige calorieën verbranden in een loopwebstrijd-, je voorziet een aantal wafelijzers en -bakkers, je zet wat lekkere streekbiertjes koel en het feest kan beginnen….

Zoals onze familietraditie het wil is november de maand om ons wafelijzer boven te halen. Dat ‘ons’ kan je wel letterlijk nemen want oorspronkelijk was het een wafelijzer van mijn grootmoeder. Nu 24 jaar na haar dood doet het nog altijd dienst. Het werkt zelfs beter dan de ‘gloednieuwe’ varianten. Ook van haar recept bleven wij af. Van ingrediënten tot werkwijze, alles bleef onveranderd. Hoog tijd om dit familierecept met jullie te delen….

 Wat heb je nodig? 1kg fijne bloem, 4 eieren, 500g hoeveboter en wat extra boter om het wafelijzer in te smeren, 200g suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 1 blokje verse gist, 5dl melk en 5dl spuitwater of pils.

Hoe ga je te werk? Verwarm op een zacht vuurtje de melk en in stukjes gesneden boter. Los ondertussen de gist op in wat lauw water. Doe de bloem, de suiker en de vanillesuiker in een grote kom. Maak er een kuiltje in en giet er de gist, de eidooiers en een deel van het melk en botermengel. Roer er beetje bij beetje de bloem bij en voeg geleidelijk het melkmengsel toe tot de een glad mengsel bekomt. Vervolgens maak je het deeg extra luchtig met het spuitwater en klop tot slot de eiwitten tot schuim en voeg die onder het deeg. Laat het deeg nu minstens anderhalf rijzen op een warme maar tochtvrije plaats. Als de gist zijn werk goed doet, moet het deeg in volume verdubbelen. Maak tot slot je wafelijzer goed heet en neem vooral je tijd om te bakken. Reken op een 3 à 4 minuten per wafel.

Serveertips? Ook hier geldt het ‘less is more’ principe en wordt er enkel bloemsuiker of bruine suiker op tafel gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s