Aan tafel bij 41°, de nieuwe culinaire tempel van Ferran Adrià

Geen kookstijl wekt zo’n gemengde reacties op als de moleculaire gastronomie. Tegenstanders hebben het vaak over schuimpjes en wolkjes, maar in tegenstelling tot de klassieke keuken, die eerder door ervaring, koksopleidingen en kookboeken doorgegeven traditie in stand houdt, stelt de moleculaire keuken processen in vraag op basis van wetenschappelijke gegevens. Garen op lage temperatuur is zo één van de technieken uit de moleculaire gastronomie die we zelf thuis al met succes toepasten.

Toen we onlangs de kans kregen om zelf de benen onder tafel te schuiven in het nieuwe restaurant van de beste kok ter wereld (2006/07/08/09) – en naast Heston Blumenthal grondlegger van de moleculaire gastronomie – Ferran Adrià hebben we niet lang moeten twijfelen.

Op 31 juli 2011 sloot El Bulli zijn deuren, de broers Adrià openden eerder dit jaar echter een gastronomisch tapasrestaurant in Barcelona (Tickets) annex cocktailbar (41°). Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en op 20 oktober besloten ze om de cocktailbar ’s avonds om te vormen tot een “experience restaurant” waar slechts 16 gasten kunnen aanschuiven voor een verrassingsmenu. Bij ons bezoek was de meester zelf één van die 16 gasten !

Daar waar El Bulli bekend was voor zijn 30-gangen menu biedt 41°, je raadt het al een reeks van 41 tapas en begeleidende cocktails. Liefst 15 hapjes, 5 voorgerechten, 12 hoofdgerechten en 9 desserts kregen wij maar al te graag voorgeschoteld. In de reeks enkele El Bulli-klassiekers, waarvan de vloeibare olijven, pistachenoten van yoghurt en parmazaan-ijs ons wellicht het langst zullen bijblijven.

Daarnaast konden wij ook genieten van toppers zoals mejillones (mosselen) de bouchot con beurre blanche de yuzu, cornete de algas con ventresca de atun (tonijntartaar) picante en navaja (scheermessen) con salsa de miso y ajo negro. Enkele themagerechten in de reissfeer (Japan, Thailand, Mexico) vervolledigden de experience. Alles was kraakvers en overheerlijk.

Van het eerste hapje tot het laatste dessert klopte gewoonweg alles.  De smaken waren perfect uitgebalanceerd, pittig detail is dat er geen enkel schuimpje noch wolkje de tafel haalde. De experimenten bleven beperkt tot de hapjes en dessert, welke zich er uiteindelijk ook het best toe lenen.

In Barcelona is vriendelijk zaalpersoneel niet vanzelfsprekend. Niets van te merken echter in 41°. Voor de 16 gasten staan er 8 mensen in de zaal en 6 in de keuken beschikbaar. Stuk voor stuk mensen die gepassioneerd zijn door hun job.Een aanrader dus voor wie een citytrip naar Barcelona op het programma heeft staan, of beter nog, plan gewoon die citytrip om 41° te bezoeken !

Bedankt Veerle en Mark voor dit bijzonder smakelijk verslag en dito foto’s ! Wij zijn een ‘beetje heel veel’ jaloers…

2 reacties op ‘Aan tafel bij 41°, de nieuwe culinaire tempel van Ferran Adrià

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s