Salade Landaise met gebakken briochebrood en een zoet vijgensausje

Geef toe, er zijn ergere manieren om het weekend in te zetten. Met deze klassieker uit de Franse keuken waarbij foie gras en eendeborstfilet gecombineerd worden in een salade hebben wij alvast onze start niet gemist. Tijdens een weekendje Bordeaux leerde ik deze combinatie – die je haast op iedere kaart vindt- uitgebreid kennen. Omdat het hier minder bekend  is, startte mijn zoektocht op het internet. Ik liet mij inspireren door verschillende recepten en huisgemaakte filmpjes en maakte er deze leuke variant van.

Wat heb je nodig (voor een salade voor twee)? 200g mesclun (fijne slamix), 1 appel, een handvol rozijnen, 4 el Lillet of andere zoete drank, 2 plakken foie gras, 100g gerookte eendenborstfilet, een handvol pijnboompitten, 3 rozijnenbrioches (of 3 dikke sneden rozijnenbrood), 2el mosterd, 2 el vijgencompote, 1dl rode wijnazijn.

Hoe ga je te werk? Begin aan de mise-en-place met het schoonmaken van de sla, het fijn raspen van de appel, het roosteren van de pijnboompitten en het snijden en roosteren van de stukjes rozijnenbrioche. Laat ook de rozijntjes opwellen in de Lillet. Vervolgens dresseer je alles op een mooi bord : je begint met de sla en de pijnboompitten, dan de uitgelekte rozijntjes en de broodstukjes. Vervolgens leg je er ook de foie gras en de gerookte eendenbrostsneetjes bij. Voor de dressing meng je tot slot de mosterd met de vijgencompote en maak je het extra vloeibaar met de azijn.

Serveren? Als een stevige maaltijdsalade of als een pittig voorgerecht met een feestelijke toets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s