Van chili-munt salsa tot pain perdu….

Eindelijk…het is zalig barbecue-weer! Vanavond schuiven wij dan ook onze voeten onder tafel en gaan wij resoluut voor een leuk samen-eet-drink-festijn. Omdat vele handen het werk licht maken doet iedereen wat. De ene zorgt voor de groentjes, de andere voor de drank,…en ik,  ik mag mij weer culinair uitleven met volgende (reeds uitgeprobeerde) creaties

Dit wordt alvast mijn vis-voor-gerechtje : Zalm in papilotte met chili – muntsalsa

Wat heb je nodig? Voor de zalm : 100g zalm per persoon, olijfolie, citroenschijfjes, groentjes (ik maak altijd een mengsel van courgette, prei, paprika, ui en wortel), peper en zout

Voor de salsa: 2 rode chili’s, 2 rode paprika’s, 1/2 bussel munt, 2el vissaus, 1 citroen, 60g suiker, 2el sesamolie, 1,25dl rijstazijn, 1 teentje knoflook.

Hoe ga je te werk? Voor de zalm: Besprijk het vel alu-folie eerst met olie en dan leg je er de vis op en kruid je af met peper en zout, leg er dan de fijngesneden groentjes op, kruid nogmaals af met peper en zout en dek af met een schijfje citroen en een paar druppeltjes wijn. Plooi tot slot alles luchtdicht toe.

Voor de chili-munt salsa: snij voor de ontpitte chili’s en paprika’s zeer klein voeg de ajuin, de knoflook toe en de fijngeknipte muntblaadjes. Doe de vissaus, de suiker,  de rijstazijn en het sap van een limoen in een pannetje en verwarm het lichtjes. Breng op smaak met de sesamolie en meng onder de kruidenmix

Baktips? Hou de salsa warm op de zijkant van de barbecue en leg de vispakketjes in het midden van de barbecue. Als de folie na een tijdje gespannen staat, is de vis gaar.

En het beste houden wij natuurlijk voor het laatste : Pain perdu met vers fruit en kokosmelk (receptje uit de barbecuebijbel van Peter De Clercq). Als je dit dessertje geproefd hebt, zal je de term ‘pain perdu hoogstwaarschijnlijk pejoratief vinden. De term ‘gewonnen brood’ lijkt mij beslist beter want het is echt een overwinning op de smaak…
Wat heb je nodig? 4 sneden suikerbrood (die je zelf dik snijdt), 3 eidooiers, 1 mango, 1 appel, 1 kiwi, een potje kokosmelk (165ml), 1dl melk, 1tl kaneel of 1 kaneelstok, 1 zakje vanillesuiker, 3el rietsuiker.

Hoe ga je te werk? Snij het fruit in grote stukken (zodat ze voor het bakken op een stokje kunnen), maak de melkmarinade door de kokosmelk, de melk, de suikers en de kaneel te mengen. Doe het fruit in dit mengsel en laat een tweetal uurtjes marineren. Net voor het de barbecue opgaat, steek je al het fruit op een stokje en wentel je het suikerbrood eerst door de eidooiers en nadien door de melkmarinade. Enkel nog bakken op een matige barbecue en leuk serveren op een dito bord.

4 reacties op ‘Van chili-munt salsa tot pain perdu….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s