Recept van ajuinsaus

Als ik aan de keuken van mijn grootmoeder terugdenk, komen spontaan rijstpap, appelmoes en ajuinsaus in mij op. Als geen ander kon ze deze gerechten bereiden. Goede basisingrediënten en haar stoof, meer had ze niet nodig om deze Vlaamse lekkernijen op tafel te toveren. Vandaag is ajuinsaus nog altijd hip. Je kan er culinair alle kanten mee uit (combineren met vlees en vis) en de ‘winderigheid’ neem ik er maar al te graag bij…

 

IMG_2301.JPG

Wat heb je nodig? 3 ajuinen, zout, peper, muskaatnoot, azijn, boter, donkere maizena.

Hoe ga je te werk? Snij de ajuinen in ringetjes en bak ze in boter. Laat even zachtjes stoven (maar laat ze niet bruin worden), doe de kruiden erbij. Voeg een flinke scheut azijn en wat water toe. Laat 15 minuten stoven. Gebruik donkere maizena om de saus te binden. Wees niet zuinig met kruiden want de saus moet goed afsmaken.

Serveer met ambachtelijke grijze kop (zoals op de foto en als aperitiefhapje geserveerd) of een pekelharing.

Een reactie op “Recept van ajuinsaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s